Vad är egentligen en bra sportbild?
Kanske inte en lätt fråga att svara på. För i många fall beror det nog både på avsändaren och mottagaren. En människa som är totalt ointresserad av sport finner kanske en bild som främst är estetiskt vacker som en bra bild. Men oftast när vi pratar om en sportbild så pratar vi om en bild som förmedlar ett budskap. Vi kommer till det här med att en bild är mer värd än 1000 ord. En enda bild kan många gånger förmedla en hel match. Kanske har man den där bilden när Zidane skallar bort sig själv från vm-finalen, det är ju lite det alla minns från den matchen. Eller Zlatans magnifika mål mot England. Ibland är det helt enkelt bara en bild som visar det viktigaste som hände. Det kan ju även vara en bild på en målvakt som var huvudfiguren i den matchen och som spikade igen. Men något som jag ofta gillar att fota är spelarna som fotar framför publiken, det är en väldigt positiv bild som sprider en skön känsla. Det är bild som ofta uppskattas av både sändaren och mottagaren.
Fota efter checklista
Det svåra blir lätt att man inte vet medan man fotar matchen vad som blir den där bilden som ska sammanfatta hela matchen. Det gäller någonstans ha i bakhuvudet vad man behöver från en match. Det klassiska är att fota förlorarbilder och vinstbilder som kallar det. En bild på en deppig spelare kan sammanfatta en match, men den bilden kan lika gärna vara från matchens första minut som den sista. Det skadar inte att mentalt pricka av den här typen av bilder i huvudet och fånga in dem tidigt, så att man inte står där i sista minuten utan att ha rätt bilder. Ha gärna en lista på situationer du vill fota från varje match du är på.
Läs på
Det är viktigt att veta mycket om laget/lagen man fotar på plats. Kanske är det någon som gör debut eller som haft en tung period. Se till att man vet vad som gäller inför matchen, läs gärna artiklar och prata med människor. Gå förbi uppvärmningar, kanske märker man att en spelare är borta eller att laget t.ex. lyft upp en ny junior. En bild på den junioren kan ju bli guld värd om något speciellt händer. Kontakter runt lag är otroligt viktiga, att vara social skadar inte, du kan få reda på mycket information som kan vara väldigt värdefull vid en match.
Avsändare och mottagare
Vem fotar du för? Vilka är det som ska ta del av bilderna. Säg att du fotar åt en supporterförening, då är de egentligen främst intresserade att se sina medlemmar på bild. Flaggor och budskap som de håller upp blir ju viktigt, men även fånga stämningen innan, under och efter match. Det som sker på planen blir inte lika viktigt. Eller säg att du fotar för en klubb. För dem så kan många ingredienser bli viktiga. En match kanske det även där är fansen som är det viktigaste, men kanske att man ser till att få med spelarna och fansen på samma bild. Vid en förlust så är det kanske inte läge att heller ta fram den värsta deppbilden utan istället lyfta fram en bild på spelare som kämpar. Eller som visar läge på en boll som studsar på mållinjen. Det finns väldigt få som bara lägger upp en bild för att den är snygg, man vill förmedla ett budskap.
Arkivbilder
Dessa bilder är kanske inte direkt avgörande för vad som händer i matchen, men det kan vara bra och användbara sportbilder. Det gäller ofta att fånga alla spelare på en match om man kan. Det ska finnas en bild på alla tillgängliga, gärna i hemma och borta tröjor. Men det kan även vara bra att ha bilder där man ser båda lagen i samma bild. Dessa kan t.ex. användas som reklam inför match när lagen möts igen.
Kvalitet
För mig är egentligen kvalitet väldigt viktigt, jag vill ta snygga bilder, helst bilder som är perfekta utan några fel. Men egentligen är nog sanningen att en bra bild inte har som krav på sig att vara perfekt tagen utan mer att det är rätt bild. En fotograf som jag gillar, Nils-Petter Nilsson sa till mig en gång det är inte reklambilder vi fotar utan nyhetsbilder. Nu tar Nils-Petter väldigt fina bilder. Men om jag får tolka Nils-Petter så tänker jag att det är viktigare att ha en bild än att inte ha någon bild alls och vi får inte glömma att fota sport är att fota i en miljö som är långt ifrån perfekt. Ibland när jag pratar med andra fotografer och berättar att jag ligger på 4000 ISO som standard på Hovet så undrar de om det ens går att fota så. Men ja det gör det, jag beskär till och med de bilderna rätt hårt ibland. Det går även om det inte blir en bild som kan tryckas upp på en husvägg.
Unika bilder
Om du har möjlighet, och kontakter, försök ta bilder som ingen annan har, få de där bilderna som kommer bakom kulisserna. För det finns väldigt många fotografer och man står ofta bredvid varandra. Ibland kan jag tro att någon snott min bild, så slår det mig att är fotografen som stod bredvid mig som tog den bilden. Men kommer man närmare spelare och ledare så kan man ha möjligheten att ta en bild som ingen annan har och dessa bilder blir väldigt intressanta